Orasul Magdeburg


2 aprilie - Orasul Magdeburg seamana mult la arhitectura cu Sibiul, doar ca este mult mai îngrijit si este drept, fara coline sau pante, iar râul (Elba) care trece prin oras reprezinta un punct de atractie important, nu ca la noi. Totul este precis, bine delimitat, automatizat: cladirile au aceasi marime si culoare, mijloacele de transport în comun cu tabele electronice, florile din parcuri cresc numai într-o anumita directie, peste tot exista tonomate de unde-ti poti cumpara tigari, periute de dinti, ob-uri sau prezervative. Aici niciun gest nu se face pe gratis, si statul pe scaun se plateste, si lasatul hainei la garderoba. Iar la WC-ul public, platesti 30 de eurocenti doar daca ai fost multumit de conditii. Prin mintea mea, un pitic apasa butoane interzise.

Vizitam Casa Radio a landului Sachsen Anhalt si câteva puncte turistice, mai toate având în comun un nume: cel al lui Otto von Guericke, un personaj foarte popular la ei - primarul orasului de cândva, inventatorul pompei de bicicleta. În itinerariul pregatit de germani mai vizionam: Cazanul cu draci, cladirea roz a vestitului arhitect Hundert Wasser, Domul, Citadela Verde, Turnul Mileniului, Elbauenpark, manastirea Maica Domnului. Prietena mea cea mai buna îsi pierde buletinul si excursia ei se transforma într-una anosta. Dumurile noastre se despart, întrucât eu iau drumul magazinelor iar ea, drumul politiei.

3 aprilie - Dimineata începe cu o vizita la Parlamentul landului Sachsen Anhalt, unde purtam discutii interesante cu 5 reprezentanti ai unor diverse partide. Ne întreaba de Sibiu CCE, si suntem mândri ca avem ce le spune. Discursurile lor, nu foarte diferite de ale politicinelor de la noi din tara, suna cam asa: „Ca sa fii politician, nu trebuie neaparat sa ai o scoala în domeniu, trebuie doar sa scrii si sa citesti în limba germana si sa comunici cu cei care te-au votat”. Întrebati fiind de nivelul coruptiei din parlamentul lor, au raspuns ca nu exista asa ceva. Ma îndoiesc de raspunsul lor. Ziua continua cu treburi la univeristate si prin mall-uri. Râd sa ma prapadesc într-o farmacie: crisan e marca de sampon, camelia - marca de absorbante, iar elena- marca de parfum. Prin mintea mea, un pitic apasa butoane interzise.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu